Mieke Bal | Kunst uit noodzaak

Group exhibition curated by Jeroen Lutters

Oct. 3, 2020 - Jan. 31, 2021
Museum Jan Cunen, Oss, NL

Wat maakt kunst noodzaak? Volgens Mieke Bal is het ‘zinvol, zelfs noodzakelijk, om vanuit kunst naar de wereld te kijken.’ Daar raakt haar zienswijze aan gastcurator Jeroen Lutters’ methode Art-Based Learning, waarin hij het leren niet over maar van kunst bepleit. Kunst wakkert je verbeelding aan en maakt nieuwe mogelijkheden denkbaar.

Heden, verleden en toekomst lopen in het werk van Mieke Bal steevast door elkaar. Het niet chronologisch ordenen van gebeurtenissen, preposterous history genoemd, is misschien wel het belangrijkste bestanddeel van haar audiovisuele installaties. Vanuit het nu reflecteert zij op meesterwerken uit het verleden. Reasonable Doubt maakt aan de hand van filosoof Descartes het denken zichtbaar als sociaal proces, Madame B. plaatst het emotioneel kapitalisme dat Flaubert in zijn literatuur al wist aan te wijzen in hedendaags perspectief en het chaotische veelluik Don Quichote maakt de uit trauma voortvloeiende gekte van het personage voelbaar.

In alle gevallen doet Mieke Bal een beroep op de kijker als ‘gesprekspartner’, bij wie ze begrip en herkenning wil oproepen. Maar ook een kritische houding: naar de personages, jezelf en de maatschappij. De hoofdthema’s in haar werk – verlangen, twijfel, verdriet en waanzin – zijn immers de sterke emoties waar wij allemaal mee te maken krijgen.

Kunst uit noodzaak geeft een overzicht van haar belangrijkste video-installaties, gecombineerd met werk uit onze collectie van onder anderen Ronald Ophuis, Martine Stig en Armando. De tentoonstelling lanceert bovendien haar nieuwste film, It’s about time, die volledig in lijn met preposterous history niet als eind- maar beginpunt wordt getoond.

Gastcurator: Jeroen Lutters